Vernieuwd broodassortiment voor nog bredere patiëntengroep

Wij werken continu aan de ontwikkeling van het Carezzo brood. Zo blijft dit aan de meest recente wetenschappelijke inzichten voldoen en kunnen wij telkens de smaak verbeteren. In dit kader vernieuwden wij de afgelopen periode, in samenwerking met het Erasmus MC, ons volledige broodassortiment. Door de vernieuwing is het broodassortiment nu geschikt voor een nóg bredere patiëntengroep. 

De afdeling diëtetiek van het Erasmus MC zocht naar mogelijkheden om de voeding van de patiënt te verbeteren. Hiertoe stelden zij kaders op voor de vernieuwing van ons broodassortiment. Ook ontwikkelden zij een test om de verbetering van het Carezzo brood in de praktijk te kunnen aantonen.

Verlaagd zoutgehalte
Het Erasmus MC was op zoek naar een brood dat geschikt is voor een brede patiëntengroep met uiteenlopende ziektebeelden. Het brood moest een hoog eiwitgehalte met een compleet essentieel aminozuurprofiel hebben en bovendien een lager zoutgehalte dan voorheen. Aan de eerste eis voldeed het Carezzo brood al. De uitdaging was voor ons om het zoutgehalte te verlagen. Daarbij was het uitgangspunt om niet méér dan 1 gram zout per 100 gram te verwerken, zonder dat dit zou leiden tot een verhoogd kaliumgehalte door het gebruik van kaliumchloride in plaats van zout. En het is ons gelukt!De vernieuwing van de receptuur is doorgevoerd in het volkoren- en witbrood en de recent geïntroduceerde bollen. (link naar nieuwsbericht over bollen)

Test onder patiënten
Door het verlaagde zoutgehalte kan het brood ook verantwoord worden ingezet voor thoraxpatiënten en patiënten met nierfalen. Daarom voerde het Erasmus MC een broodtest uit op 4 afdelingen, waaronder de afdelingen met nierfalen- en thoraxpatiënten. Natuurlijk moest het brood ook gewoon lekker zijn waardoor er net zo goed van wordt gegeten als van regulier brood. En dat het nog steeds lekker is, dat is gebleken! Het Erasmus MC onderwierp het vernieuwde brood aan een test onder 129 patiënten en dit viel bij ruim 75% van hen in de smaak. Daarnaast behaalde de patiënten door het eten van gemiddeld 3 porties Carezzo brood en/of bollen, een winst in eiwitinname van minimaal 15 gram!

Ook het vernieuwde Carezzo brood proberen binnen jouw zorgorganisatie of ziekenhuis? Neem dan hier direct contact met ons op.