En dan ben je zelf opeens patiënt; Interview met Til van Rooij

Stel je voor: je werkt als bedrijfsleider bij een ziekenhuis en doet er alles aan om het coronavirus op afstand te houden. En dan word je toch ziek. Het overkwam Til van Rooij. Wij spraken met haar over deze ongewenste en bijzondere dubbelrol.

Hoe bent u, als professional, betrokken bij de crisisorganisatie?
In ziekenhuis Bernhoven werden wij geconfronteerd met een enorme toeloop van verdachte coronapatiënten. Het was een heel spannende en intensieve periode, waarbij ik vier weken, ook in de weekenden, werkte. Op een dinsdag voelde ik mij moe en ging ik eerder naar huis.

Wat was er aan de hand?
Ik was heel erg ziek en ben positief getest op corona. Het bleek een variant zonder koorts en zonder longontsteking, maar wel met erge misselijkheid, spierpijn en hoofdpijn. Doordat het niet op de longen sloeg, hoefde ik niet naar het ziekenhuis en kon ik thuis worden verpleegd. Ik heb 15 dagen thuis platgelegen.

Hoe was het om thuis te herstellen?
Met de huisarts had ik alleen telefonisch contact. Door de misselijkheid heb ik nauwelijks gegeten, zelfs water drinken was teveel. In die korte tijd ben ik 11 kg afgevallen, alle spieren waren weg. Ik kon net opstaan en zitten en voelde me gesloopt.

Wist u wat u moest eten om te herstellen?
Nee, ik miste echt richting: wat moet ik nu kopen? Mijn collega Annemiek Coremans is internist. Van haar kreeg ik veel tips tijdens mijn ziekte, zoals informatie over wat te eten, het belang van bewegen en fijne adviezen over meer eiwit eten. Ik was daar erg blij mee. Ook gaf ze de Wel Thuis box bij mij thuis af. Dat was een geschenk uit de hemel.

Waarom was dat zo’n geschenk?
In de Wel Thuis box zitten allemaal lekkere Carezzo producten met meer eiwit en een Eiwitmeter, die meer inzicht geeft in een andere manier van eten om te herstellen. Ik ben veel meer eiwit gaan eten, zoals volle melk, eieren en kwark. En ik lijk er ook veel meer behoefte aan te hebben. Maar mijn smaak is nog anders. Ik heb geen zin in koffie, fruit of zoet. We zijn nu in de vierde week en mijn smaak is nog steeds anders.

Wat doet deze ziekte met u?
Ik ben heel erg geschrokken van het ziek zijn. Ik ben moe in het lijf, maar de geest is energiek. Met mijn leeftijd zit ik in de risicogroep en ik ben heel blij dat ik nu al zover ben, dat ik 4 uur per dag kan werken. Dan is het op. Ook slaap ik nog heel veel.

Ziekenhuis Bernhoven wordt wel als het epicentrum van de coronacrisis gezien. Wat betekent het om daar professional én patiënt te zijn?
Ten eerste acceptatie: dit is een crisis. Ik voel me ook wel een beetje schuldig naar mijn collega’s toe, omdat ik maar 4 uur werk. Bernhoven is nu in de opstartfase voor reguliere zorg en dat is een hele klus. Ik kan ook feedback geven over de zorg voor onze medewerkers. Ik heb het gevoeld in mijn eigen lijf. Bernhoven Vitaal is een programma waar de re-integratie van getroffen medewerkers onder valt. Ik heb er mede voor gezorgd dat alle medewerkers die coronapositief getest zijn, ook een Wel Thuis box ontvangen.

Wat wilt u anderen meegeven?
Dat patiënten informeren essentieel is. Corona is nieuw, alles is nieuw en heel veel patiënten weten niet wat zij moeten doen. Het gaat niet alleen om goede verpleging in het ziekenhuis, maar ook om heldere informatie en ondersteuning geven. Dat is wat ik gemist heb bij mijn huisarts. Als professional weet ik nu ook hoe het overkomt als patiënt. Om de patiënt thuis goed in beeld te krijgen is een goede samenwerking tussen diëtist, fysiotherapeut en huisarts van levensbelang!

Wilt u meer weten over voedingsadvies en de Eiwitmeter?