Carezzo roomijs getest op dikte

Door: Isabel van Gelderen en Marjan Kamp

Naast het verdikkingsschema voor de Carezzo fruitdrinks (link) gingen logopedisten Isabel van Gelderen en Marjan Kamp van DrieGasthuizenGroep in Arnhem ook aan de slag met de dikte van het eiwitverrijkte Carezzo roomijs. Geen straf met de zomer voor de deur!

Invloed van temperatuur
We testten twee roomijsvarianten voor Carezzo: een gewone en een verdikte versie. Doorgaans verandert de ijsdikte wanneer het in de mond komt, doordat het ijs dan smelt. De International Dysphagia Diet Standardisation Initiative (IDDSI) noemt dit soort producten ook wel ‘overgangsvoeding’; voedsel dat verandert onder invloed van temperatuur. Mensen met slikproblemen kunnen dunne vloeistoffen niet veilig slikken. Daardoor kan het eten van ijs en andere soorten overgangsvoedsel onveilig zijn.

Roomijstest
We onderzochten de onverdikte en verdikte variant door de verschillen te bekijken bij verschillende temperaturen (kamertemperatuur en in de volle zon). Om te concluderen of het Carezzo roomijs onder overgangsvoedsel valt, voerden we een test uit. Hiertoe voegden we 1 ml water toe aan een stukje ijs. Vervolgens wachtten we 1 minuut en drukten we er met een vork op. De vorkafdrukken bleven zichtbaar in de verdikte variant en dit houdt in dat het roomijs tot de categorie overgangsvoedsel behoort.

Conclusie
Het verdikte Carezzo roomijs valt onder overgangsvoedsel. De verdikte variant houdt langer vorm dan de onverdikte variant. Het verdikte roomijs smelt op kamertemperatuur minder snel. Uiteindelijk smelt het van IDDSI 4 langzaam naar IDDSI 0. Omdat de verdikte variant langer vorm behoudt en minder snel smelt, is deze aan te raden voor cliënten met slikproblemen.

Traktatie van Carezzo
Deze zomer zitten de bewoners van DrieGasthuizenGroep goed. Carezzo heeft getrakteerd op  eitwitverrijkt roomijs in de smaken vanille- en aardbei. En daar zijn wij heel blij mee, want zowel de verdikte als onverdikte variant zijn erg lekker.

Heeft u ook belangstelling voor Carezzo roomijs? Wij houden u op de hoogte van het verdikte roomijs.