Carezzo broodtest in het Erasmus MC: patiënten eten twee keer zoveel eiwitten

Het Erasmus MC testte het vernieuwde Carezzo broodassortiment op patiënttevredenheid en bijdrage aan een hogere eiwitinname. De resultaten mogen er zijn!

Een week lang testte het Erasmus MC op vier afdelingen het nieuwe Carezzo brood. In plaats van het reguliere broodassortiment aten 129 patiënten het vernieuwde Carezzo volkoren- en witbrood en de recent geïntroduceerde bollen (link naar nieuwsbericht over bollen). Het brood is getest op patiënttevredenheid en op de bijdrage aan een hogere eiwitinname. De resultaten zijn zeer positief! Maar liefst 77% van de patiënten vond het brood smaakvoller of vergelijkbaar met regulier brood. Dankzij het Carezzo brood verdubbelde de eiwitinname zónder dat de patiënten meer brood aten! Afdeling diëtetiek van Erasmus MC, vindt de uitkomst een mooi resultaat. 

Opzet en resultaten
De afdeling diëtetiek van het Erasmus MC organiseerde deze grootschalige test om zowel een beeld te krijgen van de smaakwaardering als van het effect op de eiwitinname. Maar liefst 60% van de 129 patiënten vond het Carezzo brood (heel) lekker en zou het graag willen blijven eten. 17% vond de smaak neutraal of hetzelfde als regulier brood. Slechts 23% van de patiënten vond het brood niet zo lekker. 

Extra eiwitinname
Om een beeld te krijgen van de eiwitinname vulden de patiënten een enquête in. Het Erasmus MC kon de resultaten meten op basis van 126 bollen en 122 sneden brood. Per patiënt per dag was het gemiddelde gebruik drie porties en dit resulteerde in een extra eiwitinname van 15 gram.

De helft van de extra eiwitbehoefte behoefte behalen voor nog geen 1 euro
Als we de resultaten doorrekenen, behaalt op deze manier de gemiddelde patiënt al de helft van zijn extra behoefte voor minder dan 1 euro! Wanneer we uitgaan van een patiënt met een gemiddeld gewicht van 70 kilo, dan heeft deze persoon 28 gram eiwit per dag extra nodig (uitgaande van 1,2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht). Het onderzoek van Erasmus MC laat zien dat met drie porties van het Carezzo broodassortiment al minimaal de helft, 15 gram, op deze manier behaald kan worden! Met slechts € 0,20 per snee en € 0,44 per bol kan dit dus voor minder dan 1 euro binnen de zorginstelling!

Ook een verdubbelde eiwitinname binnen jouw zorgorganisatie of ziekenhuis bereiken? Neem direct hier contact met ons op voor de broodtest.